Empresas, comercios y servicios de Castellón y provincia Noticias de Castellón y provincia Eventos de  Castellón y provincia Agenda de Castellón y provincia Galerías fotográficas de Castellón y provincia Imprime tus fotos de vivecastellon.com
Noticias » Cultura » Homenaje al poeta e hijo predilecto de la ciudad de Castellón Miquel Peris i Segarra

NOTICIAS DE CASTELLóN Y PROVINCIA « volver

09 - 10 - 17, Castellón, 2017

Homenaje al poeta e hijo predilecto de la ciudad de Castellón Miquel Peris i Segarra

Castellón, 2017

"CANTA EL SILENCI" GRAN HOMENATGE AL POETA MIQUEL PERIS I SEGARRA EN EL CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT AL TEATRE DEL RAVAL.

El dissabte 7 d'octubre, al Teatre del Raval, l'ajuntament de Castelló de la Plana, amb un acte organitzat pel Pont Cooperativa de Lletres amb la col•laboració de la Fundació Huguet i la A.C. La Barraca; amb la intervenció d'un col•lectiu de poetes i d'artistes de la terra, va rendir merescut i digne homenatge al poeta i fill predilecte de Castelló, Miquel Peris i Segarra, en el centenari del seu naixement.

Va obrir l'acte una gravació en off amb la veu de Miquel Peris, amb la recitació del seu poema "Endreça", que amb la imatge del poeta que va presidir l'escenari durant tot l'acte, el va fer, més present si cap, entre el públic assistent. Tot seguit, va ser la periodista i poeta d'El Pont, Susanna Lliberós, qui amb una acurada i extraordinària presentació va senyalar el que representa celebrar avui el centenari del poeta. Després seria Vicent Pitarch, qui en nom de la Fundació Huguet, va dedicar unes paraules a la figura del poeta en el seu Centenari. A continuació i en primer lloc, fou la paraula, els versos de Peris, en la veu dels poetes i narradors actuals, membres de l’associació comarcal d’escriptors valencians d'El Pont Cooperativa de Lletres, que recitaren una variada mostra de l'obra poètica de l’homenejat així ho feren, des de l’escenari, acompanyats al piano pel músic, Ximo Fabregat els poetes: Romà Bernad, Rosa Miró, Toni Pitarch, Albert Garcia, Josep Porcar, Javier Bort, Manel Pitarch i Aina Garcia, que va protagonitzar la lectura en duet poètic amb el president d'El Pont, Vicent Jaume Almela. També intervinguérem juntament amb aquest col•lectiu, tres representants de l'IES Miquel Peris, els alumnes de Batxillerat: Marc Espinosa, Laia Espinosa i Alejandro Coto, els quals van ser la veu de l'institut d'educació secundària del Grau, que porta el nom del poeta. I la col•laboració molt especial de l'amic, actor i director teatral, Rafael Lloret. Tots ells amb l'entusiasme de recitar els poemes en honor al nostre mestre, perquè perduren en la memòria. A continuació, seguirien les actuacions de:

La Coral Polifònica Sant Pere del Grau i al seu director Miguel Miralles per enlairar en polifonies els versos de l'homenatjat, interpretant l'entranyable "Miols" i la bellíssima "Salve Rondallera", dedicada a la Mare de Déu de Lledó, patrona de Castelló. Acompanyats al piano per Alejandro Garcia i al contrabaix per Leopoldo Adanero. El grup de creació artística, La Rabera Eclèctica, amb Núria Porcar Mallén i les germes, Xiomara Abello Lacruz, Clara Abelló Lacruz i Julia Abello Lacruz, ens va presentar una moderna i impactant recreació del poema "Marineret d'ulls blaus", plena de simbolisme i plasticitat en una encertada posada en escena, brillants. El cantautor Artur Álvarez, que ha dedicat nombrosos treballs a musicar poetes de la terra, entre ells a Miquel Peris, aquesta vegada, acompanyat al piano per Carlos Álvarez, ens va oferir amb el seu segell personal els poemes de Peris que ha musicat en diferents treballs, "La Lluna minva sa rodona esfera" a ritme de blues i "Sóc el vaixell que son velam desplega" i "Fes soneta", del CD "A recer de la mar". Els Llauradors, amb la força de sempre, ens dugueren l'essència primicera i popular d'on tots hem begut de ben jovenets els versos del poeta; amb els temes "El melic" amb música de Paco Signes i "Arruixa que plou" musicada per Luís Viciano. Per acabar la seua intervenció i amb l'especial col•laboració de les cantants, Núria Pallarés i Esther Igual, cantaren una dinàmica versió del tema popular "A la vora del riu, mare". Per a finalitzar l'acte, el grup Diapasó, conformat per la soprano Margarita Fernández, una prodigiosa i sensitiva veu que ens transmet en l'emoció del cant els versos del poeta, acompanyada pels mestres Alejandro Garcia i Leopoldo Adanero, també autors d'arranjaments o composicions musicals de poemes de l'homenatjat, que ens fan arribar els poemes del Miquel Peris amb l'elegància innata de les notes de la lírica, així interpretaren: "Marineria al velam", "Una cançó ploranera" i "Vaig anar".

A causa de la implicació del poeta amb el món fester de la Ciutat, acudiren a l'acte, acompanyades per membres de la Junta de Festes, les Regines de les Festes de la Magdalena, major i infantil, Carla Bernat Pascual y Lucía Burguete Alcaide.

En el transcurs de l'acte, es vam produir diferents mencions als músics presents entre el públic que han musicat molts versos de Peris, així ho feren amb paraules dedicades a Paco Signes i Paco Puig, que els assistents van voler reconéixer amb els seus aplaudiments. Moltes foren les persones presents en l'acte que compartiren vivències amb el poeta, així va poder acudir el seu amic Sento "El Macareno", Tere Ruíz o Ximo Campos i associacions culturals com, El Pont, La Barraca i el Col•lectiu Per la Cultura al Grau, IES Mique Peris, o membres d'El Pixaví o el "Betlem de la Pigà", que volgueren donar testimoni amb la seua presència de reconeixement al poeta i amic.

L’acte va comptar amb la presència institucional de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, Verònica Ruíz i el regidor de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, acompanyant als familiars del poeta encapçalats pel seu nebot, Javier Peris, tots plegats van poder comprovar que Miquel Peris, sempre serà admirat i tindrà també l'agraïment de la gent que estima la terra i la llengua, per voler ser poeta, per escriure versos i deixar-nos un llegat que perdura, en veus d'ahir i d'avui.

Fotografía Pepe Lorite


Ver fotos

La finalidad de vivecastellon.com es contar lo que sucede en Castellón y provincia a través de las imágenes. Si desea realizar alguna observación o reparo sobre las mismas, envíe un correo a info@vivecastellon.com

© 2024 vivecastellon.com | Noticias Castellón | C/ La Olivera, 5 - portal 1 - 1B - 12005 Castellón | Tel. 609 605 564 - 650 977 277 | AVISO LEGAL | portada | Nuestros anunciantes     facebook vivecastellon.com   twitter  @vivecastellon   Instagram vivecastellon_pepelorite