» Ruta pel Mas de Noguera (Caudiel) i Cova Cerdaña (Pina de Montalgrao)
Cicle Castelló en ruta de la Fundació Caixa Castelló
Ruta pel Mas de Noguera (Caudiel) i Cova Cerdaña (Pina de Montalgrao)
Diumenge, 29 de octubre de 2023 Tipologia
· Senderista
· Natura
· Cultural
· Familiar Dificultat · Fàcil. Recorregut lineal
· Dificultat baixa: 5 quilòmetres anada i tornada i 250 metres de desnivell positiu
· Recomanada per a tots els públics
· Xiquets i xiquetes majors de 6 anys
Recomanacions · Roba i calçat esportiu
· Bastons
· Llanterna (si pot ser frontal) i casc.
· Aigua i esmorzar
Desplaçament · Vehicles particulars
Tancament d’inscripcions
· Divendres, 27 octubre 2023, a la 13.00 h.
· PLACES LIMITADES. Consultar abans la disponibilitat.
Preus, duració i punt de trobada · Preu:
12 € / persona. Gratis per a menors de 10 anys. (Inclou segurs)
· Punt de trobada
: 9.30 h. CAUDIEL (Plaza de la Verge, enfront de l’església de Sant Joan Baptista)
· Finalització:
14.00 h. MAS DE NOGUERA · S’inclou assegurança de responsabilitat civil
Descripció de l’activitat Caudiel, a la comarca de l’
Alt Palància, està situat en la zona nord d’aquesta, just en el límit amb la comarca de l’Alt Millars i en l’enllaç entre la serra d’Espina i la serra d’Espadà.
Des del punt de trobada en la
Plaça de la Verge, ens dirigirem amb els cotxes fins al
Mas de Noguera, situat a 900 m. d’altitud, reconegut per ser un alberg on s’elaboren productes ecològics i on poden realitzar-se multitud d’activitats per a xiquets i famílies relacionades amb el medi ambient i els seus recursos.
Des de la seua creació, el Mas de Noguera ha tingut clares les premisses d’autogestió, cooperació, sostenibilitat, recuperació del patrimoni i formació, i durant estos anys han dut a terme diversos projectes i activitats que han fomentat la construcció d’una societat un poc més crítica amb els problemes ambientals.
Des del Mas de Noguera, iniciarem l’excursió seguint una senda ascendent fins a la cova Cerdanya, situada en les faldes del pic Cerdanya. Envoltada d’altes muntanyes poblades de pins i carrasques, mereix ser visitada per la seua bellesa, grandiositat i per les múltiples llegendes que ha generat.
Carlos Sarthou, quan la va visitar va dir sobre aquest tema: “Es compta d’esta gruta que no té fi o, almenys, que està á molts quilòmetres de profunditat. El primer ho va inventar la ignorància; el segon, la por. Esta cova, com totes, té la seua fi, i no lluny de l’entrada. El que ocorre i enganya l’inexpert visitant és que mig quilòmetre de marxa subterrània, salvant els continus obstacles que s’oposen al pas, costa, á vegades, moltes hores d’avançar, fent equivocar tot càlcul”.
Destaca en el recinte cavernícola l’afluència de columnes estalactíticas situades a la sala superior que, en alguns casos, arriben a tindre una altitud d’uns 15 metres.
A causa de l’amplitud de la cavitat, la seua il·luminació i les seues condicions físiques, esta cova ha sigut utilitzada com a lloc d’hàbitat prolongat i estable des de l’Edat del Bronze fins a l’època ibèrica, moment en què adquiriria la condició de cova-santuari tal com reflecteixen els nombrosos gotets caliciformes ibèrics recuperats del seu interior.
Llegenda de la cova Cerdanya Esta història està vinculada amb l’origen del topònim de la cova i es compta en el llibre València Màgica. Misteris, enigmes i rituals ancestrals de Matilde Pepín.
Diu així: En el segle XVII un soldat de Pina es trobava a l’illa de Sardenya, quan va conéixer una bellíssima xica de la qual va quedar corprés. Es van casar i van vindre al poble per a quedar-se. La família del xic tenia altres plans per a l’heroi i va repudiar a l’estrangera, acusant-la de bruixa i seductora. La parella es va refugiar en la bella cova i allí van viure la seua història d’amor. Habitaven una bellíssima cambra oculta a l’interior, on hi havia un altar amb símbols del Sant Greal, com si el got sagrat, el mític recipient cèltic haguera sigut allí amagat algun temps. Diuen que ella exercia de sibila. Un dia l’home va eixir a caçar i es va entretindre agafant granades per a oferir-li a la seua estimada; ella es va quedar sola en la cova i va voler explorar els avencs ocults, desapareixent misteriosament. Quan va tornar el seu estimat, la va buscar desolat durant dies i setmanes fins que es va deixar morir de tristesa.
La rondalla assegura que algunes nits primaverals, els esperits dels enamorats tornen a la gruta dels seus amors i que protegeixen les parelles. En aquesta activitat descobrirem… · Mes de Noguera
· Cova Cerdanya
· Llegendes i curiositats
· Paratges d’especial valor ecològic
· Patrimoni històric i natural
· Flora i fauna de l’interior castellonenc
· Senderes i camins històrics
RESERVAR ACTIVITAT Per a conéixer condicions de l’activitat i preus, o qualsevol altra informació,
Premeu AQUÍ
La finalidad de vivecastellon.com es contar lo que sucede en Castellón y provincia a través de las imágenes. Si desea realizar alguna observación o reparo sobre las mismas, envíe un correo a info@vivecastellon.com